In Sittard-Geleen hebben de verschillende partijen die financiële en ondersteunende hulp bieden aan inwoners, de handen ineengeslagen. Het resultaat is een goedlopend netwerk van maatschappelijke hulpinstanties, vrijwilligersorganisaties en de gemeente om inwoners meer financieel fit te maken. Kwartiermaker van Samen Erop Vooruit in Limburg, Talitha Coenen, en beleidsmedewerker Bestaanszekerheid van de gemeente Sittard-Geleen, Anouk Harle, vertellen over de mooie samenwerking en de resultaten.
Optimaal gebruik maken van elkaars expertise
Talitha Coenen over de bijdrage van Samen Erop Vooruit: “Toen er in mei 2023 een webinar plaatsvond over Geldfit, waaraan Anouk en ik beiden deelnamen, kwam alles samen. Anouk wilde graag in contact komen met de kwartiermaker in Limburg en Ik kon meteen aansluiten bij het driewekelijkse overleg van de werkgroep ‘Bestaanszekerheid’ die was opgericht door de gemeente waarin alle partners (denk aan gemeentelijke uitvoeringsinstanties professionele- en vrijwilligersorganisaties als Humanitas, Werkplaats Financien, Vluchtelingenwerk en het Leger des Heils) bij elkaar komen en bespreken wat er aangeboden wordt op landelijk en lokaal niveau en wat de vrijwilligers en hulpverleners opmerken in hun directe contacten met de doelgroep. Zo kunnen we optimaal gebruik maken van de mogelijkheden en elkaars expertise.”
Inlooppunten
Via Samen Erop Vooruit zijn inlooppunten geopend, waarbij op een laagdrempelige manier met behulp van de Potjescheck contact gemaakt kan worden over de mogelijkheden die er op financieel gebied zijn. Ook kan er daarna eventueel gemakkelijk en snel doorverwezen worden naar andere partijen of hulp.
“Bovendien organiseerde Samen Erop Vooruit samen met de gemeente in Sittard-Geleen als eerste gemeente in Nederland een training voor een groot aantal sociale vrijwilligersorganisaties, zoals het inloophuis bie Zefke, de moskee, Knooppunt Informele Zorg, Vluchtelingenwerk en energiecoaches. Deze training gaf de coördinatoren en vrijwilligers handvaten om cliënten actief toe te leiden naar de inlooppunten.”
Mooie resultaten
Door de actieve en faciliterende rol van de gemeente kwam er veel aandacht voor Geldfit en de Potjescheck. Dit leidde tot een grote stijging van het aantal mensen dat online een bezoek aan geldfit.nl bracht, een eerste stap richting financiële fitheid. Van mei tot begin november 2023 waren dat bijna 1800 bezoekers. 1575 mensen maakten daarbij gebruik van een van de online tools op geldfit.nl, dit was bijna 1300 keer de potjescheck. Maar het leverde nog meer op: het leidde tot vervolgcontacten over gemeentelijke schuldhulp (15x), stappen om inkomen te verhogen (54x), contacten voor een betalingsregeling (9x), stappen naar een vrijwilliger in de buurt (33x) en stappen naar overige hulp en het aanvragen van extra informatie (207x).
“Hiervoor staan we samen aan de lat”
Anouk Harle: “We werken nog te vaak vanuit eigen hokjes en los van elkaar. De kracht en de meerwaarde zit in het versterken van de samenwerking, het verbinden van expertises en projecten om op die manier nog beter en eerder onze inwoner te bereiken.
Ik zie de rol van de gemeente daarin als faciliteren en aanjagen. Dit is iets waarvoor we samen aan de lat staan, we kunnen het niet alleen. We hebben elkaar nodig en zo kunnen we op een laagdrempelige manier samenwerken om een zo groot mogelijk effect te hebben en zoveel mogelijk mensen verder te helpen en zich gehoord te laten voelen. Dit wordt niet alleen ambtelijk zo gezien maar ook gesteund door wethouder Bühler”.
Goede communicatiemix
Ook is er veel aandacht voor goede communicatie. “Maandelijks wordt een “nieuwsflits” verstuurd aan professionals en vrijwilligers die werkzaam zijn op het gebied van financiën. En is er het driewekelijke overleg van de werkgroep. Daarnaast verspreiden we via social media, de website en MijnGazet de continue boodschap ‘Laat geen geld liggen’. Door gebruik te maken van de landelijke aandacht die er is kunnen we de lokale boodschap versterken. We proberen zoveel mogelijk kanalen te benutten en doelgroepen aan te spreken. En deze boodschap is belangrijk voor een grote groep, groter dan de groep met een laag besteedbaar inkomen. Je kunt best een vrij goed inkomen hebben, maar als je bijvoorbeeld te maken krijgt met loonbeslag of je hebt een hele hoge energierekening, dan is een potjescheck of een andere tool van Geldfit om meer inzicht te krijgen op je financiën maar ook landelijke en lokale regelingen ook een goed idee.”
“We zijn nog lang niet klaar”
Anouk Harle: “Met Samen Erop Vooruit hebben we een mooie samenwerking en een breed netwerk opgezet dat toekomstbestendig is, ook als de activiteiten van Samen Erop Vooruit aflopen.”
Talitha Coenen: “Maar in Limburg zijn we goed op weg en nog niet klaar. Naast Sittard-Geleen zijn of worden er inlooppunten opgestart in tien andere gemeenten waaronder Maastricht, Venlo, Roermond, Heerlen en Kerkrade.”