“We geven mensen een duwtje in de juiste richting”

20240422_EdwinBurgman2

Edwin Burgman is kwartiermaker bij Samen erop vooruit. We spraken Edwin in de buurthuiskamer van het Leger des Heils in Joure. In de buurthuiskamer ontvangen mensen van verschillende achtergronden, waaronder Eritreeërs, Syriërs, Oekraïners en Friezen, een ontbijttas. Zij hebben dagelijks te weinig geld voor een gezond ontbijt voor hun schoolgaande kinderen.

Edwin vertelt waarom hij zijn werk als kwartiermaker zo belangrijk vindt: “Een van de redenen waarom ik dit werk als kwartiermaker doe, is omdat ik zelf ben opgegroeid in een gezin met armoede. Ik weet wat het betekent wanneer het iedere maand weer een grote uitdaging is om rond te komen.

Opgegroeid in armoede
“Aardappelpuree met knakworst en appelmoes, was als kind mijn favoriete maaltijd”, vertelt Edwin. Toen hij wat ouder werd, besefte hij dat zijn moeder dit maakte als het geld bijna op was. Zijn ouders waren al op jonge leeftijd gescheiden, er waren lichte schulden en regelmatig werd de telefoon afgesloten. Op jonge leeftijd had Edwin al twee krantenwijken. Op school ging het niet goed en toen hij 17 was, ging hij fulltime werken bij een benzinepomp. “Geld was in die tijd echt heel belangrijk voor mij, juist omdat er thuis niets was. Pas later kreeg ik in de gaten dat als je echt verder wil komen een studie noodzakelijk is’’.

Na een aantal jaar gewerkt te hebben zonder diploma, begon Edwin op 24-jarige leeftijd met een opleiding op het hbo. Hier werd de studieschuld ook meteen zijn eigen verantwoordelijkheid. “Vanuit mijn thuissituatie werd ik niet ondersteund, maar het heeft mij veel levenservaring gebracht.”

Gemakkelijk in de schulden
In de jaren negentig waren de omstandigheden anders. Wonen, boodschappen, openbaar vervoer en energie waren zekerheden, ondanks dat er verder weinig was. Tegenwoordig zijn deze basisvoorzieningen heel kostbaar. “Mijn moeder moest de eindjes aan elkaar knopen, maar de levensstandaard was in die tijd heel anders. Het viel misschien wat minder op. Nu is die standaard anders en zijn er verschillende soorten regelingen die je moet aanvragen, wat het ook heel complex maakt.’’

Edwin vervolgt: “Als je met een laag inkomen in een wat minder duurzaam huis woont en veel met het openbaar vervoer moet reizen voor je baan, terwijl je die kosten niet volledig vergoed krijgt, kom je al snel structureel geld tekort of beland je in de schulden.”

De buurthuiskamer in Joure
In de buurthuiskamer in Joure begrijpt niet iedereen de Nederlandse taal. Daarom is in verschillende talen een uitnodiging voor de Potjes-check verstuurd en is er een tolk aanwezig bij het inlooppunt in Joure. Samen met een vrijwilliger kunnen mensen hier binnenkort de Potjes-check doen en krijgen zij inzicht in welke toeslagen of subsidies ze kunnen aanvragen. Een aantal mensen wil liever geen afspraak maken. Bij hen speelt schaamte, een cultuurafstand of het wantrouwen naar de overheid een grote rol.

Zo sprak kwartiermaker Edwin met iemand die met zijn gezin op een camping is beland. Hij heeft op allerlei manieren geprobeerd om deze meneer te overtuigen om langs te komen voor de Potjes-check. “Dan vertel ik dat we niet van de overheid zijn. Dat we graag met hen meekijken en hen willen helpen,” vertelt Edwin. Hij hoopt dat meneer nog van gedachten verandert en alsnog een afspraak gaat maken.

Een op de drie mensen in Nederland heeft moeite om rond te komen. Het leven wordt steeds duurder en tien procent van de mensen die recht heeft op landelijke regelingen, vraagt dit niet aan. Daarnaast zijn er nog lokale regelingen van de gemeente waar zo’n 60 tot 90 procent geen gebruik van maakt. Veel mensen weten niet dat deze regelingen er voor hen zijn. “Met de Potjes-check kunnen we snel iets doen om maandelijks extra geld in hun portemonnee te krijgen,” vertelt Edwin.

De vraag achter de vraag
“Bij iedereen die een Potjes-check doet, proberen we de vraag achter de vraag boven tafel te krijgen. Wat is er nog meer aan de hand? Heeft iemand alleen moeite om rond te komen of is er ook sprake van schulden? Als dat zo is, dan kunnen we dat ook bespreekbaar maken en eventueel andere hulp inzetten. Deze keer krijgt iedereen na het invullen van de Potjes-check een tegoedbon van de supermarkt en een kledingbon voor de winkel van het Leger des Heils,” vertelt Edwin.

Regelingen zijn nu meer nodig dan ooit. Edwin vertelt dat hij het heel jammer vindt dat mensen de weg naar hulp nog niet weten te vinden. Hierin hoopt hij als kwartiermaker zijn steentje bij te dragen. In zijn rol als kwartiermaker is hij de verbindende factor en probeert hij samen met organisaties als Humanitas, SchuldHulpMaatje, het Leger des Heils, Ocan, SMN en IOT mensen te wijzen op de juist hulp. “Vanuit mijn achtergrond en intrinsieke motivatie mag ik coördinatoren en vrijwilligers motiveren in hun werk. Zo geven we mensen een duwtje in de juiste richting en verwijzen we hen door naar passende hulp.”