Vanuit de chaos een nieuwe start

20240410_VO_Rdam_Delano (1)

In de drukte van het inlooppunt van Samen Kerk in Nederland (SKIN) in Rotterdam zit Delano zij aan zij met vrijwilliger Ron. Op het eerste gezicht lijkt hij een gewone 29-jarige man, maar zijn verhaal vertelt veel meer. Terwijl ze samen de papieren invullen, vult Delano de ruimte met zijn openhartigheid. “Acht jaar lang had ik een gokverslaving,” deelt hij zonder terughoudendheid. “Het werd mijn wereld en het heeft mijn leven volledig beheerst. Ik ben heel veel kwijt geraakt.”

Negen weken geleden kwam Delano bij het inlooppunt van SKIN-Rotterdam, nog steeds gevangen in de greep van zijn verslaving. Het leven voelde uitzichtloos. Een vriend kende pastor Jerry van de kerk en regelde een belafspraak. Hij stond al op de wachtlijst bij een afkickkliniek, maar dat zou nog te lang duren. Na het telefoontje met de pastor was alles binnen drie dagen geregeld.

De draad oppakken
Momenteel woont hij tijdelijk in de Home, de woon- en leefgemeenschap van Victory Outreach Rotterdam, naast het inlooppunt van SKIN-Rotterdam. Daar probeert hij zijn tijd nuttig te besteden, bijgestaan door de mensen om hem heen en ondersteund door zijn hulpverlener. Het pad naar herstel is hobbelig, gevuld met uitdagingen en confronterende momenten, maar Delano is vastberaden om zichzelf te hervinden. “Ik verlang ernaar om te ontdekken wat God voor mij heeft,” deelt hij met een glimlach. “Als je God liefhebt, zal alles meewerken ten goede.

Schaamte
Ondanks zijn gokprobleem, redden Delano en zijn gezin het financieel en dat is vrij uitzonderlijk in zijn situatie. Stephan, vrijwilliger van het inlooppunt, benadrukt de schaamte die vaak gepaard gaat met financiële problemen. Maar Delano en zijn gezin vechten door, met vastberadenheid en steun.

Bij de intake van de Home wordt zoveel mogelijk in kaart gebracht. Sommige mensen zijn huiverig om het achterste van hun tong te laten zien. Vanuit de vertrouwensband die wordt opgebouwd, komen mensen bij het inlooppunt terecht. “Een gokprobleem is vaak heel hardnekkig. Het maakt niet uit hoeveel je verdient, met deze verslaving kan je alles opmaken”, vertelt Stephan. 

Verloofd
“Het is goed is om je bewust te zijn van wat er financieel allemaal mogelijk is. Als er chaos is in je leven, dan is er een nieuwe start nodig. Ik ben enthousiast over het inlooppunt. Het is belangrijk om je leven ook financieel op orde te hebben en te weten dat er oplossingen zijn om verder te kunnen leven,” vertelt Delano. En die nieuwe start is voor Delano al in zicht. Met een grote glimlach vertelt hij over zijn verloving en zijn toekomstplannen. Dit is niet alleen het einde van een hoofdstuk, maar het begin van een nieuw avontuur, vol liefde, herstel en hoop.