Van trotse ondernemer tot diep in de schulden

Ervaringsverhaal Dulcera

Dulcera, een 60-jarige vrouw uit Curaçao, kwam 32 jaar geleden naar Nederland, in de hoop op een betere toekomst. Maar als alleenstaande moeder zonder de juiste papieren was dat een flinke struggle. Nu koestert ze een droom en die laat haar niet meer los.

“Hier in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost is veel armoede”, vertelt Dulcera. “Mensen weten vaak niet welke voorzieningen er allemaal zijn. Zelf kwam ik 32 jaar geleden als alleenstaande moeder, samen met mijn twee kinderen, vanuit Curaçao naar Nederland. Dat was heel moeilijk. Het vergt veel doorzettingsvermogen om vanaf nul een nieuw bestaan op te bouwen.”

Dulcera werkte hard om haar papieren te verkrijgen en de Nederlandse taal te leren. Ze werkte als leidster bij een kinderopvang en klom op tot directeur van haar eigen kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Maar toen haar man ziek werd, belandde ze in financiële moeilijkheden. “Als ondernemer ging ik failliet en kwam ik bij de voedselbank terecht. Met verschillende kleine baantjes en vrijwilligerswerk hield ik anderhalf jaar lang mijn hoofd boven water, totdat ik een uitkering kreeg. Tot drie keer toe is mijn huis bijna ontruimt, dat was echt verschrikkelijk om mee te maken. Op een gegeven moment kon ik zelfs geen boodschappen meer doen en jarenlang kocht ik geen nieuwe kleding.”

Met tranen in haar ogen vertelt Dulcera, dat haar man anderhalf jaar geleden kwam te overlijden. “We hadden een uitvaartverzekering, maar omdat hij al ziek was toen we die afsloten heb ik geen euro gekregen, terwijl we wel jarenlang premie betaalden.”

Vorig jaar vroeg Dulcera zelf energietoeslag aan, in de veronderstelling dat dit automatisch verlengd werd. Dit bleek niet het geval en het aanvragen ervan werd een uitdaging. “Op een dag vond ik in mijn brievenbus een flyer van Samen erop vooruit. Toen ben ik naar het inlooppunt Samen erop vooruit van de SKIN kerken gegaan en hebben ze mij geholpen met het aanvragen. Vorige week heb ik eindelijk het geld op mijn rekening gekregen. Met dat bedrag kon ik meteen de energierekening en mijn achterstallige zorgverzekering terugbetalen.”

Dulcera is sinds 2019 uit de schuldsanering. “De vaste maandelijkse lasten kan ik nu goed betalen, maar er zijn nog andere schulden. Mijn dochter heeft een baan en woont bij mij in, waardoor ik nu ook de huurtoeslag van de afgelopen drie jaar moet terugbetalen. Het contrast is groot, ik was zelfstandig met mijn eigen bedrijf, naar nu ben ik overgeleverd aan de instanties en elke maand afhankelijk van een uitkering. Dat is erg moeilijk.”  

Dulcera is blij met de hulp van de vrijwilligers bij het inlooppunt van Samen erop vooruit. “Ik vind het heel goed dat dit inlooppunt er is met vrijwilligers die weten welke regelingen er allemaal zijn. Ik ben namelijk niet de enige hier in de H-buurt die het moeilijk heeft. Er zijn veel mensen die in dezelfde situatie zitten. Mijn grote droom is om hier in mijn eigen wijk een dagbesteding te openen voor senioren. Er is hier zoveel eenzaamheid. Ik heb het zelf ervaren toen mijn man anderhalf jaar geleden overleed. Samen met de ouderen wil ik iets leuks doen, zoals ik dat vroeger deed voor de kinderen op mijn kinderdagverblijf.”