Je weg vinden in een oerwoud aan financiële voorzieningen

Schermafbeelding 2023-09-04 om 13.46.24

In een uitgave van het platform Publiek Denken vertelt Peter Rijsdijk, directeur bij SchuldHulpMaatje Nederland en een van de initiatiefnemers van Samen Erop Vooruit:

‘Er zijn in Nederland ontzettend veel financiële voorzieningen. Het zijn er zelfs zoveel dat burgers die ze nodig hebben, door de bomen het bos niet meer zien. En daar zit precies het probleem. Als je in financiële nood verkeert, moet je weten welke hulp je kunt krijgen. Maar tegenwoordig heb je haast een hbo-opleiding nodig om uit dat enorme aanbod jouw persoonlijke pakket te destilleren.’

‘Bij een opeenstapeling van problemen kan het gebeuren dat je met vijfentwintig verschillende instanties te maken krijgt, zo versnipperd is het systeem. En dan is het ook nog vrij lastig om alles op de juiste manier aan te vragen. We wilden vorig jaar iets doen tegen de financiële problemen die waren ontstaan door corona en de energiecrisis. Samen met de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp, de Nederlandse Schuldhulproute, De VoorzieningenWijzer en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn we tot Samen Erop Vooruit gekomen.’ Samen Erop Vooruit probeert de verbinding tussen gemeenten, vrijwilligers­organisaties en andere partners te versterken en richt zich met name op de mensen die nu nog niet worden bereikt.

Lees het volledige verhaal hier