“Ik zie mijzelf niet als vrijwilliger, mijn werk is een roeping”

20240307_MMC_Moses1.2

Pastor Moses is een man met een grote glimlach. Trots vertelt hij over het inlooppunt in zijn kerk, Maranatha Community Transformation Center, in Amsterdam-Zuidoost. “In mijn kerk maak ik ruimte voor Samen erop vooruit en Samen Kerk in Nederland. We delen samen huis-aan-huis folders uit in de wijk.” Pastor Moses helpt mensen met het invullen van de potjes-check.

Als voorzitter van de Pentecostal Council of Churches en met veertig kerken in zijn netwerk, voert pastor Moses veel gesprekken en weet hij wat er speelt. Hij brengt de juiste mensen met elkaar in verbinding en helpt andere pastors op weg, zodat zij de mensen in hun kerk ook kunnen doorverwijzen.

Veel mensen die bij pastor Moses binnenlopen hebben grote financiële problemen. “Een jonge ondernemer vertelde me laatst over zijn bedrijf dat niet van de grond kwam. Om bij te verdienen ging hij in loondienst werken, maar toen kreeg hij een belastingaanslag van twintigduizend euro. Hierdoor kreeg hij loonbeslag bij zijn nieuwe baan en zat hij met zijn handen in het haar. Gelukkig kon ik hem doorverwijzen naar de juiste hulp. Als vrijwilligers hebben we niet altijd alle kennis zelf , maar we kennen wel de weg naar de juiste persoon of organisaties.”

In het Community Center komen verschillende mensen samen, variërend van studenten tot ouderen, van werkenden tot alleenstaande moeders en gezinnen die van een uitkering leven. Voor velen van hen is het inlooppunt van Samen erop vooruit een cruciale steun. “Vanwege de toeslagenaffaire heerst er wantrouwen naar de overheid en mensen hebben hierdoor nare ervaringen”, legt pastor Moses uit. “Een toeslag ontvangen en deze vervolgens weer moeten terugbetalen, terwijl het geld al is uitgegeven, is erg vervelend.” pastor Moses is een bekend gezicht in de wijk en dat geeft mensen vertrouwen.

In de Afrikaanse gemeenschap is het gebruikelijk dat mensen uit verschillende gezinnen tijdelijk op hetzelfde adres wonen. Daardoor ontstaan er snel problemen met uitkeringen of toeslagen. “Voor mensen met een minimum inkomen zijn die toeslagen geen luxe, maar juist essentieel voor basisbehoeften zoals eten.”

Voor pastor Moses is zijn werk een roeping en een manier van leven. “Ik zie mijzelf niet als vrijwilliger. Het maakt mij gelukkig als ik mensen kan helpen. Als ik iets van waarde kan toevoegen in het leven van de ander word ik blij.” Om die glimlach en het grote hart van pastor Moses kan niemand heen.