“In Nederland leeft zo’n vijf procent van de mensen onder de armoedegrens”, zegt Muyiwa, een gedreven coördinator die samen met zijn vrijwilligers honderden mensen per maand helpt. Hij is actief bij inlooppunten in Amsterdam en Rotterdam. Een daarvan is het Maranatha Community Transformation Center in de H-buurt van Amsterdam-Zuidoost. “Met zoveel potjes en subsidies is er geen excuus voor armoede in Nederland.”
Muyiwa werkt voor Samen Kerken in Nederland (SKIN), een partner van Samen erop vooruit. SKIN bereikt via kerken voorgangers en vrijwilligers in het hele land. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om een training te volgen over de potjes-check. Zo krijgen mensen lokaal inzicht in de regelingen en subsidies waarvoor ze in aanmerking komen. “Ons doel is om mensen uit de armoede te halen.”
Lokale bewustwording
Het Community Center ontvangt veel migranten uit de Afrikaanse, Caribische en Aziatische gemeenschap. Zij zijn vaak extra kwetsbaar voor armoede. “Vrijwilligers in de H-buurt weten vaak uit eigen ervaring wat armoede is. Ze zijn herkenbare ambassadeurs in de community”, vertelt Muyiwa. “Daarom zijn ze gepassioneerd en heel gemotiveerd om andere mensen te helpen.”
In februari was er in het Community Centre een symposium over hoe je je financiële welzijn kan verbeteren. Bezoekers wisselden ervaringen uit en bespraken hoe je met schulden om kan gaan. “Wij proberen lokaal bewustwording te creëren over de voorzieningen die er zijn. Dat doen we in de wijken, maar ook via de radio, zoals laatst met een interview voor de Keniaanse gemeenschap.”
Argwaan over toeslagen
“Er heerst veel argwaan door de nare ervaringen die mensen hebben”, ziet Muyiwa. “Dat weerhoudt hen ervan om toeslagen of subsidies aan te vragen. Sommige mensen hebben begeleiding nodig en daarvoor faciliteren we een plek bij andere organisaties, zodat ze goed worden geholpen.” Omdat vrijwilligers en voorgangers uit kerken al gewend zijn om met mensen in de buurt op te trekken, genieten ze vertrouwen. Zij werken vanuit de christelijke overtuiging dat wat je geeft, je ook weer zal ontvangen. “Met het inlooppunt van Samen erop vooruit, kunnen kerken nog meer van betekenis zijn voor hun community.”