5 miljoen mensen hebben geldzorgen

Drie-keer-zoveel-mensen-met-zorgen-over-geld-e1674652972105

Wist je dat er zo’n vijf miljoen mensen in ons land geldzorgen hebben? En dat maar liefst 30% van de kwetsbare huishoudens geen gebruik maakt van de voorzieningen die voor hen bedoeld zijn? De reden hiervoor is vaak schaamte. Maar ook een klein netwerk, weinig vertrouwen in de overheid, gebrek aan kennis of vaardigheden spelen mee.

Samen erop Vooruit

Veel mensen met schuld- en betaalproblemen zijn niet in beeld bij de officiële instanties. En dat terwijl de energiecrisis en stijgende inflatie de financiële problematiek verder versterkt. Dit probleem kan niemand in z’n eentje oplossen
Dat moet veranderen. In Samen erop vooruit werken verschillende landelijke vrijwilligersorganisaties samen. Samen erop vooruit wijst mensen de weg naar de  juiste hulp. Financiële hulp en andere hulp.

‘Samen erop vooruit’ zegt het al: we willen sámen zorgen dat mensen die het moeilijk hebben erop vooruit gaan. Vrijwilligersorganisaties zijn daarbij onmisbaar. Want daar zitten mensen die gemotiveerd en in staat zijn om anderen te helpen. Zoals jij en je collega-vrijwilligers.

Op weg naar de juiste hulp

Ons doel? In 2023 willen we met 100.000 mensen die (financieel) vastzitten, contact maken en ze op weg helpen naar de juiste hulp. Er zijn verschillende hulproutes. We stippen ze kort even aan:

  • Digitaal: sommige mensen help je door ze te wijzen op de website geldfit.nl
  • Telefonisch: andere mensen kunnen hulp vragen via 0800-8115
  • Samen: mensen kunnen ook een gesprek aangaan met een (financieel) vrijwilliger op een Samen erop Vooruit inlooppunt.
  • Bezoek: er kan een financieel vrijwilliger bij mensen langsgaan en hulp bieden
  • Sommige mensen hebben (ook nog) andere hulp nodig die geboden kan worden door vrijwilligersorganisaties. Hen daarnaar doorverwijzen kan ook helpend zijn.

Samen gaan we via onze vrijwilligers op zoek om mensen uit de doelgroep te vinden, te bereiken en toe te leiden naar de gewenste hulp.

Wat vragen we van jou?

We hebben je hulp hierbij nodig, want als vrijwilliger vervul je een belangrijke rol. Merk je dat iemand anders hulp kan gebruiken, dan kan je hen benaderen met de vraag hoe het (financieel) gaat. Of ze het nog redden. Als dat niet het geval is, of er is twijfel, dan mag je de hulpvrager doorverwijzen naar hulp-punten. Daar zitten vrijwilligers die kijken welke potjes en regelingen er allemaal zijn. Zo helpen we samen mensen erop vooruit. Wil je weten waar een lokaal inloopspreek uur is?

Samen erop vooruit helpt mensen op weg naar de juiste hulp. Dat lost niet altijd alle geldzorgen op, maar het helpt wel. Er ontstaat net wat meer ruimte, lucht en beweging. Zo zorgen we samen dat mensen erop vooruit gaan.

Meer informatie?